mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter jelenlegi látogatók:1

Akció 2017

XXI. Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció 2017

Budapest- Debrecen – Győr – Szeged                  

2017. szeptember 18.-22.

(Az EURÓPAI MOBILÍTÁS HÉT rendezvénysorozat része!)                           

Amatőr videó készült az első napon, Budapesten, a Kőér utcában, érdekes:

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával idén is folytatódik a 21 éve megkezdett Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat.

 

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. ZÖLD AUTÓ KÖZPONT által szervezett, az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó Akció célja egyfelől figyelem felhívás a környezetbarát, energiatakarékos autózás fontosságára, a mobilítás új értelmezésére. Másfelől cél a hazai gépkocsi-állomány jellemző  állapotának, az állapot változásának folyamatos vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el. A gépkocsik műszaki állapotában 40-60 % szennyezés csökkentés rejlik. Ezt kell kihasználni, de az utóbbi években úgy tűnik, a helyzet inkább romlik, mint javul. Amelyben bizonyára meghatározó szerepe van a magas átlagos gépkocsi életkornak, illetve kapcsolódó öreg, korszerűtlen, bizonytalan állapotú gépkocsi importnak is.

Az Akció keretében, öt napon keresztül, az ország négy városában, naponta változó helyen, a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek 10 db, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival mintegy 1400-1600 mérést végeznek. A gépkocsik vezetői szimbolikus ajándékot kapnak, és megismerik autójuk állapotát, a rendkívül rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedők pedig nem kerülik el a büntetést.

 

A statisztika szerint 2010 óta a járművek, műszaki megvizsgálásába integrált környezetvédelmi felülvizsgálat  keretében, 98-99 %-a „javítás nélkül megfelel” minősítést kap, azaz majdnem minden gépkocsi megfelelő. Ezzel szemben az elmúlt években rendezett Akciók szerint a "csak" környezetvédelmileg megfelelő gépkocsik aránya 60-90 % között változott. A gépjárműállomány korszerűsödése, a környezetvédelmi szabályozó rendszer, és a rendszerben – többek között az Akciók segítségével- végrehajtott fejlesztések hatékonyságát igazolja, hogy a megfelelő állapotú gépkocsik részaránya az évek során 90 % fölé nőtt. Amíg a 90-es évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő, addig 2010-re 10 db-ból 9 db gépkocsi volt előírásszerű környezetvédelmi állapotban, ezzel is javítva környezetünk állapotát, a levegő minőségét. Sajnos az utóbbi években ismét kisebb bizonytalanság, romlás figyelhető meg.

 Az Akciót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal, és a Miniszterelnökséggel együttműködve kezdeményezi, támogatja. Az Akció szervezője a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., Zöld Autó Központ-ja.  A közúti ellenőrzések szakmai felügyeletét a Nemzeti Közlekedési Hatóság látja el. A méréseket a megyei Kormányhivatalok Közlekedési Felügyeletei, és a Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft (Emissziós radar) végzi.


A 2016. évi Akció  naponkénti mérési helyszineit, munkaidejét, az emissziós radar alkalmazásának helyét ( sárga háttér) az alábbi táblázat mutatja:

 

 

 

 

 

 

 

A leállított gépkocsik vezetői, akadályoztatásuk "kárpótlásaként" ismét a fényképen látható, vászon bevásárló táskát kapják ajándékba. Azért isdmétlünk, mert a visszajelzések szerint ez az ajándék bizonyult a leghasznosabbnak, és valóban egy egyszerű, környezetbarát eszköz.

 

 

 

 

 

  

 A www.idokep.hu előrejelzése szerint az Akció idején igazi őszi idő lesz, esőkkel, hűvössel, napsütés nélkül. Reggel kimondottan hideg vérható és a legmagasabb hőmérséklet is alig haladja meg a 20 fokot. Talán a hétvége azért lelkesítő, hogy végre nem lesz esőé

 

Az akcióval kapcsolatos bármely kérdésével, javaslatával kérjük, a szervezőt megkeresni szíveskedjenek:

 

KTI Nonprofit Kft.
Zöld Autó Központ

1119 Bp. Borszék u. 2.

Tel: 205-59-49, 206-22-93    

 

E-mail:    i.paar@upcmail.hu;
paari.kti@invitel.hu
akcio.kti17@upcmail.hu


vagy sürgős esetben 30-9428-992